Història ·  Castell Jalpí és una finca senyorial situada entre els dos municipis d’Arenys.

L’antiga masia es va convertir en Castell quan va esdevenir vivenda habitual dels nou recent casats “Don Augusto Borràs i Jalpí” amb “Doña Sofía de Algorta y Albaroa”.

“Don Augusto” fadrí de la localitat de Sant Celoni, era el senyoret --- hereu-- d’una família terratinent, les propietats del quals s’expandien per molts municipis del Maresme i La Selva.

“Doña Sofía”, doncella de la localitat de Lequeitio (Bilbao), provenia d’una família acabalada que, per matrimoni, se li va concedir una dot excepcional.

Ell, terratinent. Ella, rica millonaria. Dos titans de la burgesia del Maresme.

La seva peculiar posició social, els permetia fer realitat els somnis més extravagants:
així va néixer el Castell, el Llac, el Far, la possessió dels millors carruatges, que més tard, van ser substituïts pels cotxes de l’època, el cultiu de llavors provinents de la País Basc per tal d’evocar la seva enyorada terral, de les quals es conserva l’Arbre de Guernica.

El nou matrimoni, aviat va tenir descendència. El nou Hereu, Don Miguel, educat amb tota la indulgència que correspon a un primogènit, en la seva joventut es va enamorar d’una jove, que per rang social, la família mai va acceptar.

Aquest, va ser l’inici de la davallada social i econòmica de la família. El fill, tot i ser l’hereu, es va querellar amb la mare, que era l’administradora, per tal de lluitar tant per la fortuna com per la seva estimada. Les disputes van ser tan fortes i tan descabellades que es van convertir amb la ruina pura i dura de la família.

Es comenta que la mare, va transcórrer els últims anys de la seva vida a la zona alta de Barcelona. I el fill, va acabar fent de taxista amb un vehicle propi de la família.

La vida del Castell va evolucionar primer, com a casa d’acollida de nens del País Basc durant la guerra, després va passar a mans de particulars, fins que el Grup Serhs va adquirir la propietat, va restaurar la finca que es trobava en un estat deplorable, i la gestiona com a espai únic i singular per a la organització d’esdeveniments de caire social i empresarial.